Vés al contingut

La comissió de debats al Mercat Importa

9 gener 2016

El passat 13 de desembre, la comissió de debats de la Trobada Alternativa de 9Barris, un cop més, va dinamitzar l’àgora del Mercat Importa. A les portes del Nadal, reflexionem sobre com, se’ns empeny a malgastar i a consumir de manera irracional. Publicitat, sobre il·luminació, exaltació de les emocions…, tot pensat per promoure un consum acrític i descontrolat.
Ens adonem que no és suficient amb comprar orgànic i ecològic, cal ser crítics també amb el vessant social. La qüestió clau és poder canviar el sistema productiu i relacional. Cal parlar de sobirania
alimentària; del dret dels pobles a determinar les polítiques agrícoles i alimentàries que els afecten; a tenir dret i accés a la terra, als recursos i a alimentar-se de forma sana i saludable. Cal trencar amb les lògiques de producció-distribució-consum de l’actual sistema econòmic i social.I també de plantejar-nos la sostenibilitat d’una vida que valgui la pena ser viscuda per a totes nosaltres.

El capitalisme s’emmascara de tot el “verd, just i solidari” que calgui per continuar exercint les seves pròpies pràctiques. Com totes les ciutats de la mediterrània, ens hem organitzat històricament entorn d’una àgora (del grec, ‘mercat’) aquelles places vives, lloc de mercat i reunió. Aquestes àgores es diuen avui Heron City, Maquinista, L’Illa…on es concentra tot el consum relacionat amb l’alimentació, la roba, la imatge corporal o les joguines. Noves àgores que ens aboquen a un estil de vida individualista i acrític fomentat per una economia que vol créixer a qualsevol preu.
La Núria de la Cos ens explica com afecta aquest model laboral a les treballadores de Cinesa. Amb la presidenta de l’Eix comercial, parlem de l’ampliació de l’Heron City i com afecta comerciants i veïnes de Sant Andreu, Nou Barris, Sagrera i el Clot. I, finalment, amb l’Alba fem un recordatori de com ens podem sumar a la lluita de les veïnes contra l’ampliació.
Iniciatives com aquest mercat i d’altres ens proposen qüestionar-nos el model actual de consum (irracional, innecessari, superficial) i ens ajuden a entendre com respon a la lògica capitalista, a un sistema fonamentat en la producció massiva de mercaderies i en què nosaltres les comprem, empaitats per unes necessitats artificials i perfectament planificades. Cal integrar un consum crític al nostre dia a dia i qüestionar nos aquest sistema injust i insolidari.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: