Vés al contingut

Seminari número 3 de l’ ESCOLA DE FORMACIÓ POLÍTICA DE #NOUBARRIS ::8 de novembre:: amb en Martín Rodrigo [La Comuna de París i la I Internacional]

23 Novembre 2014

“”Avui a l’Escola de Formació Política de Nou Barris, amb en Martín Rodrigo (membre d’Espai Marx) fent de ponent, s’ha realitzat el seminari número 3, on hem tractat La Comuna de París i la I Internacional.

Martín ens ha explicat els orígens del sindicalisme i les primeres formes d’organització de la clase obrera industrial. Ens ha remarcat també com el liberalisme doctrinari va conceptualitzar la pràctica sindical: l’associacionisme anava en contra dels principis de la llibertat, té que ser il.legalitzat. Per al liberal, el treball ha d’estar sotmès a les lleis del mercat; el contracte laboral es una negociació individual entre el treballador i l’empresari.

A partir d’aquesta introducció la xerrada-debat s’ha anat dirigint cap a la Comuna i la I Internacional. Donant émfasi als origens sindicals dels treballadors, és a dir, a l’organització col.lectiva d’aquests per lluitar per els seus drets, s’arriben a aquests 2 importants escenaris polítics del S.XIX.

La I Internacional (1864-1876) va ser la culminació de la maduresa organitzativa dels obrers europeus. Milers d’obrers de tota Europa, de diferents tendències polítiques socialistes, es van organitzar per solucionar problemes comuns i proposar línies d’accions col.lectives.

A París, epicentre de revolucions anteriors i la ciutat amb més obrers d’Europa al 1871, va sorgir la Comuna de París: la primera experiencia històrica d’un projecte popular autogestionat, semblant a les tesis socialistes que dominaven l’època: el marxisme i el bakuninisme.

Els textos de suport de la sessió d’avui:http://www.elsarbresdefahrenheit.net/ca/index.php…

La quarta sessió tractarà de “La revolució Russa. Les revolucions de principis del segle XX”, el proper 22 de Novembre, a càrrec de Joan Tafalla. Els textos de suport es donaran en breus.

Gràcies a tothom!””

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: