Vés al contingut

Susurros del México Olvidado 2014

17 Setembre 2014

Aquest cap de setmana, al Casal Popular Tres Voltes Rebel, hem tingut el plaer de celebrar la inaguració de les Jornades Susurros del Mexico Olvidado 2014. Una proposta que neix de la Trobada de diversos col.lectius i persones residents a Barcelona i amb sensibilitat i interès per Mèxic i les seves realitats. Los Susuros dels México Olvidado vol parlar sobre Lluites Indígenes, Processos de resistència a Amèrica Llatina, Feminicidi i Lluita Feminista a Mèxic, Procesos Constituents, Migracions i Fronteres, al llarg dels 4 caps de setmana de setembre 2014. Es realitzaran activitats a altres espais de Barcelona com ara el Centre Social Okupat La Gordíssima, el Casal de Joves Palau Alòs i el Centre Cultural La Lottería i no cal dir que és un honor pel Tres Voltes Rebel figurar entre aquests espais i ser la Seu de la inaguració de les Jornades.

Al Casal 3 Voltes Rebel s’hi va celebrar aquest passat dissabte El Otro Grito 2014.
La tarda va començar amb una breu presentació de les Jornades i també del projecte del Tres Voltes Rebel, i amb molts aplaudiments va començar la obra de teatre Piedras en los Bolsillos, de la companyia Sonámbulos. Una obra molt divertida que s’estrenava i que va venir a veure moltíssima gent.
Després de la obra, va ser el moment de començar a sopar, unes boníssimes empanadilles bolivianes amb frijol i amanida per part de la Casa Iberoamericana de la Mujer en Barcelona, que també van estar venen samarretes amb preciosos, combatius i feministes dibuixos.
Durant el sopar, vam poder escoltar la part més tranquila del repertori de Mexcataloso, un duet Mexico-català alienigena amb precioses i creatives melodies i una sorprenent posada en escena. Després tornaria per mostrar les cançons més alegres i mogudes. Ens quedem amb les ganes de veure la part audiovisual de la proposta (problemes tècnics, funcionem autogestionadament!) a la propera segur que podrem gaudir de l’espectacle complet.
Entre les dues parts del concert de Mexcataloso, vam tenir el plaer d’escoltar la ja conegudíssima veu de La Muna, cantautora mexicana que sempre està disposada a musicalitzar vetllades de lluita, reivindicació i a regalar-nos la seva meravellosa veu a través de populars cançons Llatinoamericanes.
En aquest punt, i abans que el Son Jarocho entrés en acció, vam celebrar EL GRITO POR LA INDEPENDÈNCIA. En el que nos ens vam oblidar de les realitats silenciades pel Gobern Mexicà. Vam cridar per Galeano, per Copala, Atenco, el Poble Wirarika, pels presos i les preses, pels morts i les mortes del Mèxic que intenta silenciar tantes veus. 
 
 
Després que totes i tots cridessim ¡Viva México Cabrones! i Visca la Terra Lliure!, van entrar en acció les jaranes i los zapateados del Son Jarocho. Vam estar una bona estona ballant i cantant versos i ritmes d’aquesta música tradicional popular de Veracruz, que afortunadament te molts seguidors a Barcelona i es reuneixen amb l’objectiu de difondre, ensenyar i gaudir dels passos, els acords i els versos del Son Jarocho.
Finalment, Marina va poder disparar les seves Balas de Plata en forma de cúmbies, salses, ska i rock llatinoamericà. Ningú va poder evitar moure les caderes amb els ritmes que sortien dels plats de la DJ.
El Casal Popular Tres Voltes Rebel, va aportar el que faltava per a que fos una vetllada perfecta, còctels mexicans com Acapulco de Noche, el Chaparro, elLupita o el Submarino, sense oblidar, és clar, els immillorables Mojitos Tres Voltes Rebel. 
Des del Tres Voltes Rebel, aplaudim aquesta proposta de Jornades i desitgem que segueixin desenvolupant-se i creixent, per poder seguir construint xarxa, contrapoder i comunitat més enllà de les institucions silenciadores.

 

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: