Skip to content

El futur a debat: SOCIALISME i DECREIXEMENT

24 Mai 2013

Socialisme i decreixementNo estem davant d’una crisi qualsevol i les seves conseqüències seran molt diferents d’altres crisis que han colpit el sistema periòdicament. L’essència del capitalisme es pot resumir en una frase: la necessitat del Capital de reproduir-se indefinidament, per tal de sobreviure. Per aconseguir-ho, no importa destruir països i continents sencers, o assassinar milions i milions d’éssers humans, o condemnar a la majoria de la humanitat a la misèria. La trituradora capitalista es mou sense tenir en compte el dany que fa.

Però, com hem esmentat a dalt, no estem davant d’una crisi qualsevol. La necessitat de creixement infinit del capitalisme ensopega per primera vegada a la història de la humanitat amb els límits fisics del planeta. Canvi climàtic, augment en la taxa d’extinció d’espècies, esgotament de recursos naturals no renovables, desertització, contaminació… La màquina del tren desencadenada ens aboca cap a l’abisme de la barbàrie. La màquina no pot ser reparada, perquè no és defectuosa. Al capitalisme no se li  poden posar límits, ni pot ser reformat, perquè la depredació, continguda en l’extracció de plusvalúa, és la seva pròpia essència.

L’esquerra anticapitalista ha de proposar el seu propi sistema, que no pot ser més del mateix. El socialisme no pot ser més de tot per a tothom. No volem més quantitat, sinó més qualitat. Qualsevol alternativa que ens plantegem ha de partir de que vivim en un planeta finit, amb recursos enormes, però limitats. Les idees de Georgescu-Roegen sobre el decreixement han de ser reflexionades i incorporades al projecte socialista, si volem que sigui sostenible i si pretenem que la humanitat, alliberada de la explotació, pugui conviure en pau amb ella mateixa i amb la resta de éssers vius a la Terra. Les idees del decreixement no són una opció, sinò una necessitat. La nostra supervivència està en joc.

Divendres 31 de maig, a les 18,30h.

Casal Rebel Tres Voltes. Pg. Urrutia 125. Metro “Plaça de la República” (antiga Llucmajor)

Convidats:

NURIA VIDAL I LLOBATERA DE POMAR

(Ecologistes en Acció)

CLAUDIO CATTANEO i GIACOMO D’ALISA

(Research and Degrowth)

* Entrada oberta a tothom. Els interessats que s’inscriguin amb antelació rebran dos dossiers amb articles relacionats amb el tema (envieu un email a: cp3voltesrebel@gmail.com).

Organitza: LA TROBADA ALTERNATIVA DE NOU BARRIS

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: