Vés al contingut

L’escola pública en perill: la greu problemàtica de les beques-menjador a Nou Barris

9 Març 2013

L’escola pública catalana, un factor clau per al desenvolupament i el progrés de la nostra societat –i una eina de cohesió social fonamental en el camí per construir la igualtat d’oportunitats per als fills i filles de les classes populars del nostre país–, està patint un procés accelerat de degradació a causa de les polítiques que tant els governs espanyol com català estan aplicant per afavorir l’escola privada i concertada. Una de les problemàtiques més greu relacionades amb l’ensenyament públic és l’elevadíssim nombre de famílies que no poden accedir a les beques per a menjador a causa de la retallada pressupostària que el govern de CiU ha aplicat en aquest àmbit, privant així els infants de famílies amb menys recursos de l’únic àpat complet que podien fer cada dia.

Nens menjantCom s’ho ha fet, el govern? Doncs establint uns llindars per accedir a aquests ajuts tan baixos que moltes famílies tot i necessitar una beca en queden excloses. Per exemple, en una unitat familiar de dues persones (pare o mare i un fill/a), el nivell de renda anual ha de ser inferior a 11.833,26 euros per poder accedir a la beca. A banda d’això, altres fets que agreugen encara més aquesta situació són que les ajudes arriben tard i d’una manera incompleta, i a més se n’avalua la concessió a partir de la renda de l’any anterior, cosa que fa que encara més famílies necessitades quedin excloses de les beques a causa del creixement constant de l’atur. A Nou Barris, aquesta situació ha provocat que almenys a 372 famílies se’ls ha denegat la beca per a menjador, amb la consegüent saturació que això comporta per als serveis socials, objecte també de retallades.

Vegeu les dades amb el nombre de beques-menjador denegades als centres educatius de Nou Barris per estar per sota del llindar establert de la renda.

Escola Àgora: 17
Escola Aiguamarina: 4
Escola Antaviana: 34
EscolaCalderón de la Barca: 28
Escola Ciutat Comtal: 0
Escola El Turó: 17
Escola Marinada: 15
Escola Mercè Rodoreda: 26
Escola Prosperitat: 17
Escola Sant Jordi: 15
Escola Esplai: 10
Escola Tibidabo: 20
Escola Mestre Morera: 12
Escola Timbaler del Bruc: 9
Escola Palma de Mallorca: 15
Escola Tomàs Moro: 14
Escola Víctor Català: 37
Institut Josep Pla: 3
Escola Elisenda de Montcada: 9
Escola Sant Josep Oriol: 4
Institut Escola Artístic Oriol Martorell: 9
Escola Ferrer i Guàrdia: 22
Escola Santiago Rusiñol: 14
Institut Escola Roquetes: 21

TOTAL: 372 famílies sense la beca-menjador que havien demanat per als infants. (Font: Generalitat de Catalunya.)

La Candidatura d’Unitat Popular de Nou Barris (Comissió municipalista de la Trobada Alternativa de Nou Barris) considerem completament inacceptable que, com a la
postguerra, tornem a ser testimonis de casos de malnutrició a les nostres escoles, amb casos d’infants que defalleixen al centre educatiu en horari escolar, com denuncià el director de l’escola Antaviana a TV3 al setembre passat. Per això, exigim al govern del Districte encapçalat per la regidora I. Rognoni que traslladi a l’Ajuntament de
Barcelona (Consorci d’Educació de Barcelona) la situació tan greu que estem patint al nostre districte, i proposem les mesures següents mentre avancem cap a la gratuïtat total del servei de menjador a les escoles públiques:

1. Que la durada de les beques tingui la mateixa durada que el curs escolar. Perquè els infants tinguin cobert l’àpat del migdia de principi a final de curs.

2. Que les beques es facin efectives a l’inici del curs escolar. Actualment les famílies han d’escurar diners de la seva butxaca per pagar el servei del menjador durant tres setmanes aproximadament fins que el govern en fa l’ingrés. Aquest mesura resoldria la problemàtica.

3. Que les beques es concedeixin a partir de la renda actual de la família. Així s’evitaria que famílies que han perdut la feina tot i que en tenien l’any anterior, puguin
accedir a la beca; i a l’inrevés, que famílies que l’any passat no tenien ingressos i aquest any s’ho puguin permetre no puguin sol·licitar-la. Considerem que així es podria decidir la concessió d’una manera més justa.

4. Que la renda per accedir a les beques sigui més alta. En el cas esmentat (unitat familiar de dues persones, mare soltera generalment més un infant), uns ingressos iguals o superiors a 1.000 euros mensuals no són de cap manera suficients per cobrir les necessitats bàsiques. Per sobre d’aquest llindar hi entren tant perfils realment necessitats com d’altres en una situació diametralment oposada. Cal ajustar urgentment aquest llindar a uns criteris veritablement realistes.

5. Que un cop atorgades les beques es puguin traspassar. Considerem aquesta mesura útil per tal que la societat es conscienciï del valor que tenen les ajudes governamentals i no en pugui fer un ús irresponsable. Ja sigui perquè des del principi no en necessitaven (vegeu el punt 3) o bé perquè la seva situació econòmica millora, ja que hi ha alguns casos de famílies que s’acullen a l’ajuda i després la deixen, la qual cosa provoca que aquesta es perdi. Si la beca es pogués traspassar, els diners no es perdrien i es podrien donar a una família que en necessiti. Tothom que necessita beques-menjador ha de poder-hi accedir!

(Barcelona, 4-III-2013)

Trobada Alternativa de Nou Barris

Candidatura d’Unitat Popular – 9Barris

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: