Vés al contingut

A cops amb la cultura alternativa i crítica

20 febrer 2013

Per Antonio Alcántara, d’Educació Transformadora

Estem davant d’uns moments d’incertesa. L’estafa anomenada crisi està produint un replantejament de la majoria d’associacions, entitats i col·lectius que fan cultura. La manca de finançament públic fa que ens haguem de reinventar, trobar noves fórmules. S’ha punxat la bombolla associativa apunten alguns. La cooperació, l’autofinançament, el suport mutu, la comunitat són conceptes que agafen molta força.

acopsamlaculturacritica

A cops amb la cultura crítica i alternativa

Inclòs les administracions públiques parlen d’aquests conceptes i, suposadament, empenyen en aquest sentit. Però, com moltes altres vegades, ens trobem davant de paraules sense sentit, ens trobem davant de verborrea perquè la realitat és un altra.El control de l’acció cultural i la censura de qualsevol activitat cultural crítica i lliure pensadora està a l’ordre del dia.

Estem acostumats a que el pensament únic s’intenti imposar. Fa un mesos la Diputació de Barcelona censurava una exposició sobre sexualitat feta pels joves de la Federació de Casals de Joves de Catalunya. De sempre el poder vol controlar el que pensa el jovent i adoctrinar-lo. Per sort els joves, com moltes altres persones, són capaces de pensar per ells mateixos, organitzar-se i treballar per valors que generin un món més just. Cosa que tampoc agrada al poder.

En aquest dies la policia vestida de paisà donava l’ordre de fi d’activitats al Rock & Trini. Mític local musical gestionat per una associació juvenil de la Trinitat Vella al districte de Sant Andreu. Un local situat sota de la Ronda de Dalt i a més de 500 metres de qualsevol edifici. Pensen diferent, construeixen diferent. Són molestos al poder.

Rock&Trini

Actuació del grup holandès Vitamin X en el Rock & Trini al desembre del 2012. Foto el blog http://marcianosyvinilos.blogspot.com.es

Les entitats membres de l’assemblea 9 Barris Cabrejada han decidit posar el logo que les identifica en tots els cartells i activitats que facin. El Carnestoltes a 9 Barris és organitzat per les associacions a través de la Coordinadora Cultural de 9 BarrisAmb milers de persones és una activitat de cohesió social i reivindicació. Porta al seu cartell el logo de 9 Barris Cabrejada. El Festival de Sopes de Món organitzat per 9 Barris Acull i amb milers de participants també vol portar el logo de 9 Barris Cabrejada al seu cartell. Davant d’això l’ajuntament diu que mentre portin els logos de 9Barris cabrejada no paguen els cartells, no accepten la seva factura en les subvencions ni els passen per la impremta municipal. No els interessa un ciutadana i una cultura critica. Els censuren.

carnestoltes2013

El cartell amb el logo de 9Barris Cabrejada en el ull de la calavera del que l’ajuntament no vol saber res

Altre exemple. El  Casal de Barri de Prosperitat ha estat multat amb milers d’euros per infringir la normativa municipal. Una aplicació de la norma amb cel extrem per part de l’ajuntament i càstig econòmic per limitar i coaccionar l’activitat cultural veïnal. El Casal de Barri és contestari, pensa per si mateix, diu el que no l’agrada i aporta alternatives. Tampoc interessa al poder.

I l’última és que la il·lustració del cartell del “Festival Solo para Cortos” no agrada a l’administració. Un home assegut amb un sofa, amb menjar i una ampolla pel terra és un missatge d’incivisme. Per tant només el donen suport si és ideològicament afí al que diu el poder. Censura de nou!

Moments d’incertesa a tota Barcelona a nivell general i en la zona nord de la ciutat (9Barris i San Andreu) a nivell particular. La cultura critica forma part del tarannà de la zona. Molts projectes funcionen autònomament amb o sense suport de lo públic. Sembla ser que cada vegada més ens haurem de centrar en el suport mutu i el Bé Comú deixant de banda la censura i el control ideològic que volen fer des de les administracions suposadament públiques. Queda clar que necessitem més autonomia i això passa per tenir imprentes comunitàries gestionades des del teixit social de forma cooperativa.

Les propostes culturals critiques generades, des de la ciutadania,  no només reivindiquen drets si no que també  construeixen les alternatives per un nou model social i econòmic, i per tant cultural.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: