Skip to content

“Hem d’entendre la desobediència civil com una actitud positiva i constructiva”

17 Desembre 2012

contra el rescat bancari

“Benvolguts senyors del ministeri d’Hisenda, em dirigeixo a vostès per informar-los que aquest mes de Juliol no pagaré la segona liquidació de l’IVA, que ascendeix fins a la xifra, modesta per vostès, però considerable per mi, de 1.125€.” Així comença la carta oberta al Ministeri d’Hisenda amb la que el treballador autònom Pau Casacuberta es declarava insubmís fiscal.

A continuació, es reprodueix una entrevista a en Pau Casacuberta duta a terme per El Periòdico de Catalunya.

-¿Potser li sobren els diners?

-Més aviat al contrari, és probable que al desembre em quedi sense feina. Però necessito exterioritzar el malestar que em produeix el que està passant i, en aquest sentit, el meu gest també és una mica terapèutic.

-Deu venir de l’activisme sindical, de lluites socials, d’oenagés…

-Doncs no, però la inquietud social és una cosa natural en l’ésser humà. Intento ser tan coherent com puc dins de les possibilitats.

-Sense experiència activista, ¿com se li va acudir fer aquest pas?

-La iniciativa sorgeix de la indignació de veure com els nostres diners es gasten a rescatar bancs sense el nostre consentiment i incomplint els programes electorals. Em sembla que les eleccions, les manifestacions i les vagues ja no serveixen. Hem de trobar noves formes de participació política que pressionin el Govern perquè respecti la voluntat ciutadana i una d’aquestes formes és la desobediència civil.

-Al setmanari La Directa explicava que va anunciar la seva decisió de deixar de pagar la declaració de l’IVA en una carta oberta a Hisenda. Desobedient, però educat.

-No és deixar de pagar, sinó endarrerir el pagament i transferir aquests diners a una entitat social que tingui projectes aturats perquè l’Administració prefereix dedicar els diners a coses com la despesa militar o el rescat bancari abans que complir els seus compromisos amb les entitats socials.

-¿I les entitats ho acceptarien?

-Ja he entregat els 1.200 euros de la meva declaració a la Federació Catalana d’ONG, que té un deute impagat de 13.000 euros, del total de 15 milions que l’Agència Catalana de Cooperació deu a totes les entitats. Hem firmat un contracte i la idea és obrir una web que posi en contacte insubmisos i entitats afectades. La gent interessada pot consultar la pàgina auditoriaciudadana.net. Però ara no es pensi que vull fer diners amb això.

-No se m’havia acudit.

-Hi ha gent molt mal pensada. És una forma de finançament provisional. Jo faig un préstec al 0% d’interès i, quan cobrin, ja m’ho tornaran.

-Tal com van les coses, ja es pot anar acomiadant dels 1.200 euros.

-Té tota la pinta, sí. Però més enllà d’aquest gest, per mi el problema fonamental és el deute, que és enorme, i cada vegada es menja una part més gran del pressupost públic. El deute és tan elevat que no es pot pagar i amb l’austeritat, les retallades i les privatitzacions s’està desballestant el país que, tard o d’hora, rebentarà.

-Si tothom fes com vostè, també rebentaria.

-No ho crec, simplement obligaríem el Govern a canviar d’actitud. Hem d’entendre la desobediència civil com una actitud positiva i constructiva, i no al revés. La llei de la selva, que és la que es troba al final de les polítiques d’austeritat, em fa més por que una possible rebel·lió col·lectiva.

-La por impedeix la rebel·lió. ¿Vostè no en té?

-La por hi és, però no és una actitud productiva. ¿Què és el pitjor que em podria passar? Que l’Administració no pagués mai el deute -cosa que en la situació actual és probable- i llavors tard o d’hora m’acabarien embargant el compte i em retirarien els 1.200 euros per la força més els interessos.

-No està malament.

-No acabaré a la presó per una cosa així… Espero, vaja, perquè tal com s’estan posant els governs de repressors vés a a saber.

-¿I què són 1.200 euros en aquest mar de deutes?

-És molt poqueta cosa, sí, però serveix per pagar la nòmina d’un mes d’un treballador i ja és alguna cosa, molt millor que rescatar Bankia.

Entrevista extreta d’El Periòdico de Catalunya

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: