Skip to content

Anàlisi de les dades del 25N: contra el mite de Nou Barris ‘rojo’

30 Novembre 2012

Després de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, m’he pres la llibertat d’observar el comportament electoral de les persones que residim a Nou Barris. Una mica per interès sociològic, però sobretot per curiositat de veí tafaner.

Amb l’anàlisi de les dades, penso haver descobert la font d’un malentès, sobre el què es construeix certa imatge -segons el meu parer, mítica- del districte de Nou Barris. El mite significaria aquest territori com a popular, lluitador i d’esquerres. Per filar prim, diré que, electoralment parlant, aquest mite queda força malmès. Ras i curt, i sense ànim d’ofendre, Nou Barris no és cap Marinaleda. Ni s’hi assembla.

La clau d’aquest error mític es fonamenta en l’hegemonia del PSC a Nou Barris. Tot és discutible i tot es pot debatre, però per afavorir l’intercanvi d’opinions aclariré que la interpretació de les dades parteix d’una premissa diàfana: el PSC, a l’espectre ideològic, el situo a la dreta. Una dreta moderada, si volem ser benèvols. En cap cas, però, com a una opció ferma i decidida d’esquerres.

Dit això, comencem?

1.ELS RESULTATS

 

Resultats Eleccions al Parlament de Catalunya 2012 al districte de Nou Barris. Elaboració pròpia

Resultats Eleccions al Parlament de Catalunya 2012 al districte de Nou Barris. Elaboració pròpia

La primera columna recull el nombre de vots de cada partit en números absoluts, la segona columna són les mateixes dades -en cursiva- però a les eleccions autonòmiques de 2010. La tercera columna és el tant per cent sobre el total dels vots vàlids (a candidatures i en blanc). I la darrera columna és el tant per cent sobre la població total cridada a participar de les eleccions.

D’entrada, la dada que cal destacar és que el percentatge més alt se l’enduu l’abstenció: un 35,15% de les noubarrienques van decidir ni apropar-se als col·legis electorals. Interpretar l’abstenció exigeix d’una audàcia extrema: els motius d’abstenir-se poden abastir des de plantejaments llibertaris fins a qualsevol indisposició personal.

Per significar-se tant com l’abstenció, caldria sumar els percentatges obtinguts per PSC, PP i CiU, que plegats representen un 36,03% de la població total (i un 56, 08% dels vots vàlids). És a dir, que un altre terç de la població va fer confiança a una d’aquestes formacions: PSC, PP o CiU. No és gaire d’esquerres, oi?

% de vots vàlids a Nou Barris per a les formacions polítiques que van assolir representació al Parlament de Catalunya. Elaboració pròpia.

% de vots vàlids a Nou Barris per a les formacions polítiques que van assolir representació al Parlament de Catalunya. Elaboració pròpia.

 

2. EVOLUCIÓ DE VOT A NOU BARRIS

http://lafleca.files.wordpress.com/2012/11/taula4.jpg

Taula amb l’augment i la pèrdua de vots de les eleccions 2010 a les 2012 a Nou Barris. Elaboració pròpia.

O exposat d’una altra manera:

Augment i pèrdua de vots de les eleccions del 2010 a les del 2012 a Nou Barris. Elaboració pròpia.

Augment i pèrdua de vots de les eleccions del 2010 a les del 2012 a Nou Barris. Elaboració pròpia.

Aquestes dades fan referència a l’evolució en aquests dos darrers anys, entre les autonòmiques de 2010 i les d’enguany. Ara bé, entre l’una i l’altra, Nou barris també fou cridat a participar a les municipals de 2011. Per tant, en els tres darrers anys les veïnes del nostre districte hem passat per les urnes -si així hem volgut- tres cops. Qui ha parlat de crisi de la democràcia? Disculpeu el sarcasme.

Evolució del vot a Nou Barris. Elaboració pròpia.

Evolució del vot a Nou Barris. Elaboració pròpia.

 

D’aquestes dades en podem excloure diverses idees a discussió: l’hegemonia del PSC minva (ni que sigui per l’inevitable pas del temps i l’autorregulació demogràfica anomenada ‘mort’), el PP manté certa tendència a créixer, i CiU fou premiada a les municipals per castigar un PSC massa rovellat.

Si parlem seriosament, la darrera campanya del PSC tenia dues “idees-força”: la sensatesa (?) i el federalisme. Un discurs tebi i edulcorat, apte per a una espantada classe mitjana. Un discurs, a més, que pel que fa a la proposta federalista exigia d’una ingenuïtat fronterera amb la idiotesa: mentre el PSC parlava de federalisme i de reformar la Constitució, alhora dirigents del PSOE manifestaven “claro y castellano” com d’intocable és el text constitucional.

I respecte a la qüestió econòmica i social, què s’en pot esperar del PSC? Un posicionament mancat d’esperit i de propostes resolutives, sempre un centenar de quilòmetres darrere els moviments de base i les formacions polítiques d’esquerres. La hipòtesi seria la següent: la clivella nacional ha suposat que molts votants del PSC fessin confiança aquest cop a C’s o al PP, mentre que la clivella social hauria suposat una fugida de votants cap a ICV-EUiA i altres formacions més a l’esquerra. I malgrat una cosa i l’altra, el PSC és a Nou Barris la formació amb més vots.

(No sé què faig dedicant el meu temps a comentar la situació del PSC, que amb el cor a la mà se m’enrefot olímpicament).

Per altra banda, Ciutadans multiplica el seu suport per sis, mentre que Esquerra Republicana de Catalunya (que a les municipals es presentà com a Unitat, en coalició amb Reagrupament i Democràcia Catalana) duplica el seu suport en número de vots totals.

Per últim, la CUP -que al 2010 no es presentà a les autonòmiques- en només un any multiplica per quatre els seus suports a Nou Barris. I tenint en compte que la decisió de presentar-se als darrers comicis comptà amb un marge escàs d’un mes i mig, cal felicitar a la Comissió Municipalista de la Trobada Alternativa per haver assolit aquesta fita.

 

Gràfic tendència de vot a Nou Barris del 2010 al 2012 entorn les formacions amb representació (excepte PxC i la CUP)

Gràfic tendència de vot a Nou Barris del 2010 al 2012 entorn les formacions amb representació (excepte PxC i la CUP)

En aquest gràfic no he inclòs a la CUP, perquè no hi va participar a les eleccions de 2010. I sí he comptat amb PxC, principalment perquè em venia de gust. I perquè trobo útil no perdre’ls de vista.

Font: LaFleca

 

 

 

 

 

2 comentaris leave one →
 1. Núria permalink
  3 Desembre 2012 1:34 pm

  Vaig directament a l’ús del femení com a genèric. Sóc lingüista, dona i de la Guineueta. Us adjunto un link on es parla de l’ús no sexista del llenguatge, que està tan ben explicat que no m’hi esforçaré jo:
  http://combat.trinxera.net/trinxera/2006/11/gramatica.html
  Sabeu quan els polítics valencians del PP neguen que el valencià sigui català? Doncs fer servir el femení com ho esteu fent vosaltres és exactament el mateix. Tracteu el llenguatge des del punt de vista polític i el llenguatge té les seves pròpies regles. Per molt que us hi esforceu, si no ho enfoqueu bé l’únic que aconseguireu és crear textos amb confusions, i la finalitat del llenguatge és la comunicació.
  On heu de posar l’esforç és en la idea que el llenguatge no reflecteixi clixés com la dona de fer feines i el bomber, el metge i la llevadora. Està bé parlar dels veïns i veïnes, però dir les noubarrienques és una bestiesa. A més a més, esteu fent el mateix que ha fet el llenguatge masculinitzador. Pagueu amb la mateixa moneda? Que no ho veieu que el llenguatge no funciona així? El llenguatge ha de comunicar i usant només el femení creeu equívocs. I no em digeu que amb el temps la gent s’hi acostumarà, les regles del llenguatge són massa bones i passaran per sobre d’aquest anhel vostre. La idea és bona però la solució, nefasta.
  Així no ens ajudeu gens, a les dones, ans al contrari. Llegiu l’article, de debò.

Trackbacks

 1. Sobre el dret a decidir a Nou Barris, entre d’altres afers « Trobada Alternativa de 9barris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: