Skip to content

[Crònica] Acte de la CUP al Casal 3 Voltes Rebel

20 Novembre 2012

El proppassat 19 de novembre el Casal Popular 3 Voltes Rebel va acollir l’acte en suport a la Candidatura d’Unitat Popular- Alternativa d’Esquerres davant mig centenar d’assistents. Més enllà de demanar el vot per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de Novembre, l’esdeveniment oferí la possibilitat de conèixer algunes de les lluites socials que les veïnes de Nou Barris han encetat en els darrers anys, així com alguns projectes que des del nostre territori tenen a les classes populars com a protagonistes.

 

El primer en prendre la paraula fou el nostre veí Carles, membre -entre d’altres- de la Trobada Alternativa, de l’Oficina de Drets Socials (ODS) i de les CUP. En Carles fou un dels detinguts polítics arran la repressió policial de la vaga general del 14-N. En el seu testimoni agraí el suport i la solidaritat que se li va mostrar en el temps que durà la seva detenció. Una de les acusacions que s’esgrimia contra ell des de la Unitat d’Investigació de Nou Barris fou que escridassà a les dependentes d’una botiga durant el piquet que transcorregué el matí de la vaga general pels carrers del nostre districte. En Carles deixà ben clar que durant el seu activisme social a l’ODS mai no s’ha dedicat a escridassar a cap dependenta, ans ben el contrari: la seva tasca consistia a assistir-les legalment davant els abusos laborals d’empresaris que miraven de sotmetre-les.

A continuació, fou en Fidel qui prengué el relleu al testimoni d’en Carles. En Fidel explicà a totes les presents el per què de la Trobada Alternativa de Nou Barris, així com el suport a les CUP davant les properes eleccions municipals: “El poble ja estàvem farts d’estar separats per sigles. A la Trobada Alternativa hi ha militants de la CGT, COBAS, COS, CC.OO., etc. Calia un projecte unitari que construís alternatives reals. A la Trobada no ens separen les sigles. Ens uneix una cultura comuna amb uns valors com ara la fraternitat, allò col·lectiu sobre allò privat…”. En Fidel enumerà els projectes que troben aixopluc sota la Trobada Alternativa de Nou Barris, i que suposen la construcció d’alternatives reals: El Llevat, 9 Barris Coopera, la ja citada ODS, etcètera. Per últim, en Fidel recordà que, amb les CUP, la suposada Catalunya independent no es limitarà a esdevenir un “protectorat alemany”.

La vostra lluita també és la nostra

Les reivindicacions pel manteniment del servei d’urgències -nocturnes i de cap de setmana- del CAP de la Guineueta tingueren la seva veu a través de la veïna Anna Miquel, que rememorà les mobilitzacions que les AA.VV. de la Guineueta i de Canyelles duen a terme des d’ara fa més d’un any, sota amenaces de sancions que oscil·len de 300 a 30.000 euros. L’Anna s’emocionà durant la seva intervenció, recordant que l’edat mitjana d’aquests barris és elevada i el servei d’urgència no és cap luxe, sinó un servei de primera necessitat que no es pot deixar perdre. Per la seva banda, en Daniel Margarit, professor, situà el focus d’atenció a la lluita front l’espoli que pateix l’educació pública, escanyada per unes retallades que condemnen a la precarietat, fins i tot alimentària, als alumnes. En Bartolo, treballador de l’empresa pública Parcs i Jardins, denuncià el procés de privatització que l’Ajuntament de Barcelona està duent a terme, així com les seves conseqüències: acomiadaments, fi d’interinatges i dels contractes de relleu, etc.

 

La CUP, portaveus del carrer al Parlament

Quan arribà el torn a la darrera ponent, Isabel Vallet, qui ocupa el quart lloc a la llista de les CUP per Barcelona, el primer que féu va ser proclamar la solidaritat amb el poble palestí i, en segon lloc, recordar que el 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de la violència contra les dones, i denunciar que la Junta Electoral ha prohibit la manifestació feminista per coincidir amb la jornada electoral.

Després, tot va ser un ball de bastons sense fi. Isabel Vallet analitzà breument la situació actual: l’hegemonia de les dretes arreu dels Països Catalans, el descrèdit de la partitocràcia que tant les dretes com les esquerres institucionalitzades han provocat governant sota el mateix dictat del capital financer, l’espoli fiscal que l’estat espanyol sotmet a Catalunya per prop de 16.000 milions d’euros i l’espoli social que la burgesia catalana perpetra envers les classes populars, etcètera. I un breu pronòstic sobre l’esdevenidor col·lectiu: la intervenció de la Unió Europea comportarà més retallades i més misèria. Sota el parer de la ponent, la UE no és més que una trampa.

Segons Isabel Vallet, en contra de l’ideari que polítics i mitjans afins volen fer creure, “aquesta no és la única política possible, però sí que és la pitjor política contra les classes populars”. Davant els drames socials i les lluites pels drets en disputa, Isabet Vallet defensà la mobilització social. Per tal de garantir que les CUP no seguiran l’exemple d’altres aventures de l’esquerra que acabaren per acomodar-se, la candidata recordà que ni són -ni aspiren a ser- polítics professionals i que, per tal que així sigui, es limitaran les candidatures a una legislatura.

Abans de la cloenda a càrrec de la música d’en Jordi Montañez, Isabel Vallet esperonà als assistents a capgirar la democràcia mitjançant la mobilització de base. Com ara, la que es du a terme des de la trobada Alternativa de Nou Barris.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: